CombiGen - een klinische tool voor dierenartsen

Wat is CombiGen?

CombiGen combineert alle op dit ogenblik gekende erfelijke aandoeningen en aanleg in één betaalbare test. Het is een klinische tool om gebreken vroegtijdig op te sporen. Vele aandoeningen komen pas op latere leeftijd en in bepaalde omstandigheden (voeding, levenswijze, medicatie...) tot uiting terwijl het best had kunnen worden voorkomen of met gepaste maatregelen de symptomen gemilderd of uitgesteld hadden kunnen worden.

Voor welke dieren komt de test in aanmerking?

Honden, katten en paarden. Alle rassen en kruisingen. Alle leeftijden.

Hoe gaat de test in zijn werk?

  1. Uw dierenarts neemt een pijnloze DNA-swab van het wangslijmvlies. Alternataief kan de test eveneens uitgevoerd worden op een bloedstaal (EDTA-afname).
  2. Het staal wordt vervolgens verzonden naar het labo. Na analyse ontvangt uw dierenarts het genetische profiel met de daaruit af te leiden gezondheidsrisico’s zoals tot op heden gekend.
  3. Op basis van de ontdekte risico’s kan uw dierenarts het gepaste advies verlenen om erger te voorkomen.

Welke risico’s kan men met CombiGen opsporen?

Er wordt onder andere gescreend op stollingsstoornissen, hartafwijkingen, oogafwijkingen en zelfs gedragsstoornissen. De lijst wordt steeds uitgebreider naargelang de inzichten toenemen en nieuwe genetische merkers ontdekt worden.

Lijst met merkers

Hoeveel kost een CombiGen test?

Pakket Prijs*
CombiGen hond 129 EUR
CombiGen plus hond ** 149 EUR
CombiGen kat 79 EUR
CombiGen paard 79 EUR

* inclusief 21% BTW, inclusief dossierkost

** CombiGen plus bevat tevens de test voor MDR1-mutatie wat gepaard gaat met een overgevoeligheid aan bepaalde geneesmiddelen. Deze test is gepatenteerd en weegt daarom door op de kostprijs. De test is met name zinvol voor de Australische herder, Collie, Sheltie, Langharige whippet, Engelse herder, McNab en Silken windhound. De mutatie wordt tevens maar in minder mate vastgesteld bij Border Collie, Duitse herder, Bobtail en allerhande kruisingen.